Dingen die je moet weten over houtrot

Iedereen heeft wel iets in zijn of haar woning wat van hout is. Dit kunnen kozijnen zijn, een schuurtje of een tafel. Het kan zijn dat er in hout houtrot optreedt. Wat is houtrot precies en hoe herken je het? Je leest het allemaal in dit artikel. Lees zeker even verder als je benieuwd bent naar dit onderwerp. 

Waar komt houtrot vooral voor? 

Houtrot komt in de meeste gevallen voor op de begane grond en in de vloeren van oude woningen, ook komt houtrot regelmatig voor in kozijnen die van hout zijn. Dit is het gevolg van slechte tot geen ventilatie. Hierdoor blijft vocht dan in één bepaalde ruimte en trekt het in het hout. Het hout kan hierna gaan uitzetten en de verf gaat loslaten. Dit is niet wat je wilt. Dit kan voorkomen worden door sneldrogende muurvuller te kopen bij EAZYFIX

Hoe herken je houtrot? 

Houtrot herkennen, kan doordat het hout kan gaan verkleuren. Sommige delen van het hout gaan er doffer uitzien en zullen zachter aanvoelen. De zachte stukken worden veroorzaakt doordat het vocht in het hout is gaan zitten. Het hout zet dan uit en de verf laat los. Dit kan gebeuren wanneer het hout niet goed beschermd is. Slecht schilderwerk en slecht onderhoud zijn oorzaken van houtrot. 

Een extra tip!

Even een extra tip tussendoor. Zijn jouw kozijnen of andere houten dingen in huis een beetje aangetast, maar weet je niet zeker of er wel of geen sprake is van houtrot? Probeer dan een stompe priem of sleutel in het hout te steken. Wanneer deze erin zakt, weet je dat het hout is gaan rotten en dat je hier iets aan moet doen. Op het moment dat het hout nog stevig is en er dus niks gebeurt, is de kans heel groot dat er geen houtrot is. 

Hoe kun je houtrot het beste voorkomen? 

Het allerslimste is om houtrot te voorkomen. Ze zeggen niet voor niets altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom is het van belang dat er bij jouw thuis voldoende ventilatie is. Zo kan al het vocht goed weg. Wanneer je deze goede ventilatie combineert met goed onderhoud en dus schilderwerk, voorkom je de kans op houtrot. Probeer hier dus zeker op te letten!

Disclaimer
OpwaarderenLebara.nl is niet van Lebara of aanverwant bedrijf, maar een onafhankelijke website. De site geeft informatie over Lebara en verwijst enkel naar Lebara. Er worden geen aanschaffen op of van opwaarderenlebara.nl gedaan en wij zijn niet verantwoordelijk voor enige zaken.

Beoordeling

5/5

 Onafhankelijk

 Informatief

 Advies

 © 2022 opwaarderenlebara.nl – All rights reserved.