Tips om veilig thuis te werken

Misschien werk jij, net als heel veel mensen, nog steeds veel vanuit huis vanwege de coronamaatregelen. Dit is een veilige optie voor je gezondheid, maar veel bedrijven hebben niet goed nagedacht over de gevaren van het thuiswerken. Het is heel belangrijk dat gegevens van een bedrijf en zeker ook de gegevens van de klanten goed beveiligd zijn en blijven. In dit artikel geven wij je wat simpele tips om veilig thuis te werken. 

Verbind enkel met beveiligde wifi-netwerken 

Wanneer je vanuit huis werkt, zul je met een ander netwerk moeten verbinden dan wanneer je op kantoor werkt. Zorg er altijd voor dat dit een beveiligd draadloos netwerk is. Wanneer je in gaat loggen in open netwerken en/of hotspots, kunnen andere mensen makkelijk in jouw laptop en dus bij jouw gegevens. Dit kun je beter vermijden, zeker wanneer jij jouw laptop ook voor zakelijke doeleinden gebruikt en er klantgegevens op te vinden zijn. Je kunt ook een ICT-beheerder zoals DvD-ICT vragen om je wifi-netwerken te beveiligen.

Een laptop alleen voor kantoorzaken 

Thuiswerken op je privé laptop is geen goed plan. Vraag je baas of je een laptop van de zaak mee naar huis mag nemen. Als jullie geen laptops op de zaak hebben, is het niet gek om te vragen of er een aangeschaft kan worden. Wanneer jij je laptop zowel zakelijk als privé gebruikt, is de kans op onveilige situaties vele malen groter dan wanneer je zakelijk en privé gescheiden kunt houden. 

Zorg voor een goed wachtwoordbeleid 

Uit onderzoek is gebleken dat zesenvijftig procent van de MKB-medewerkers geen veilige wachtwoorden gebruikt. Daarnaast bewaart negentien procent deze wachtwoorden in hun browser geheugen of in een excel bestand. Er bestaan tegenwoordig veel wachtwoordmanagers, dit zijn een soort kluizen waarin alle wachtwoorden opgeslagen worden. Medewerkers hoeven dan alleen in te loggen in dit systeem en vervolgens worden alle inloggegevens van apps en bedrijfsaccounts automatisch ingevuld. Dit systeem maakt zelf sterke wachtwoorden aan en daarnaast wordt het medewerkers veel makkelijker gemaakt. Zij hoeven namelijk nog maar één wachtwoord te onthouden om overal in te kunnen loggen. 

Blijf scherp 

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Controleer altijd het mailadres van de afzender en open nooit zomaar links in mails. Phishingmails komen steeds vaker voor en kunnen heel gevaarlijk zijn. Criminelen installeren via links in mailtjes bijvoorbeeld bepaalde malware op je laptop. Meld het altijd bij de ICT-afdeling van je bedrijf wanneer je een verdachte mail binnenkrijgt en controleer dus altijd de afzender voor je ergens op klikt of iets terug stuurt.

Disclaimer
OpwaarderenLebara.nl is niet van Lebara of aanverwant bedrijf, maar een onafhankelijke website. De site geeft informatie over Lebara en verwijst enkel naar Lebara. Er worden geen aanschaffen op of van opwaarderenlebara.nl gedaan en wij zijn niet verantwoordelijk voor enige zaken.

Beoordeling

5/5

 Onafhankelijk

 Informatief

 Advies

 © 2022 opwaarderenlebara.nl – All rights reserved.